Paragrafen

Bedrijfsvoering

Op grond van art. 213a Gemeentewet kennen we een verordening over onderzoek naar doelmatigheid en doeltreffendheid. Onder doelmatigheid wordt verstaan de mate waarin de gewenste prestatie en beoogde maatschappelijke effecten worden  gerealiseerd met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen, of met de beschikbare middelen zo veel mogelijk resultaat wordt bereikt. Doeltreffendheid is de mate waarin de gewenste prestaties en beoogde maatschappelijke effecten van beleid daadwerkelijk worden behaald. In de praktijk is eigenlijk nooit uitvoering gegeven aan deze verordening. Het uitblijven van specifiek onderzoek wil echter niet zeggen dat doelmatigheid en doeltreffendheid geen aandacht krijgen of hebben gehad. Met ingang van de begroting 2021 wordt in de paragraaf Bedrijfsvoering expliciet stilgestaan bij een efficiënte en effectieve inzet van de middelen. Het verwerken in de P&C-cyclus zorgt voor borging en draagt bij aan het onder de aandacht houden van deze aspecten

In deze jaarrekening is de programma's getracht zoveel mogelijk aan te geven wat de effecten van het gevoerde beleid zijn. Dit krijgt vorm door het concreet formuleren van de bereikte doelen en waar mogelijk de wijze waarop het heeft bijgedragen aan beoogde effecten. In dat kader past ook het zoveel mogelijk smart formuleren van de teksten. Met de gestage opbouw van het datagedreven werken kan vanuit de perspectieven doelmatigheid en doeltreffende verder invulling gegeven worden aan (tussentijdse) sturing en verantwoording.

In de begroting 2023 is in deze paragraaf aandacht geschonken aan de handelingen die beogen bij te dragen aan het vergroten van de doelmatigheid en doeltreffendheid van beleid. In deze verslaglegging willen we niet zozeer opnieuw het inzicht geven dat we vanuit reguliere processen en in principe bij elke bijstelling van beleid nagaan of we doelmatiger of doeltreffender kunnen werken. We blikken in deze paragraaf terug op de onderwerpen die vanuit het toetsen van onze doelmatigheid en doeltreffendheid vermelding verdienen.

Progr.

Beleidsplan/visie

Toelichting

Resultaat

2

Nota parkeernormen

Als gevolg van het onderzoek naar parkeren in de gemeente Gennep dat eind 2022 wordt uitgevoerd volgt herziening nota parkeernormen.

Het nieuwe concept parkeerbeleid ligt klaar. Hierin zal nog de participatie met ondernemers en bewoners van het centrum verwerkt worden en daarna zal deze in Q1 2024 vastgesteld worden.

3

Programma Vrijetijdseconomie

Begin 2023 wordt het programma herzien. Het programma bevat de visie en concrete projecten op het gebied van vrijetijdseconomie. Vanaf medio 2023 wordt het nieuwe programma tot uitvoering gebracht.

Het Programma Vrijetijdseconomie is geëvalueerd en op basis daarvan is er een nieuw stuk vastgesteld begin 2023. We hebben in 2023 verschillende projecten uit het programma opgepakt en uitgevoerd. Daarnaast hebben we vanwege de vorm van het programma kunnen inspelen op nieuwe ideeën en kansen die zich voordeden en kunnen we dit de komende periode ook blijven doen.

3

Nota Speelruimtebeleid

Binnen het nieuwe speelruimte beleid maken we verbinding tussen natuur, ontmoeten, bewegen en spelen. Dit draagt bij aan een goed recreatieniveau in onze gemeente

De Speelruimtevisie wordt in het eerste kwartaal 2024 aan College en Raad voorgelegd ter vaststelling. De visie heeft o.a. als nieuw element om gebruik door inwoners en betrokkenheid van initiatiefnemers te monitoren en de uitvoering van het beleid hier zo nodig op aan te passen.

5

Toekomstbestendig sportbeleid

Sport draagt bij aan gezondheid en welzijn. Sport en bewegen willen we mogelijk maken voor alle inwoners. Daartoe dienen goede sportaccommodaties en de openbare ruimte uit te nodigen.

In 2023 is de Sportvisie 2023-2030 door de Raad vastgesteld. Een belangrijke focus ligt op kwetsbare inwoners om de in te zetten middelen zoveel mogelijk maatschappelijk rendement te geven op het gebied van gezondheidswinst. Daarnaast willen we onze sportaccommodaties toekomstbestendig maken, wat ook betekent dat we kijken naar clustering om onze investeringen beter te laten renderen. De visie bevat een meerjarenplanning en halverwege de looptijd van de visie vindt een evaluatie plaats.

6

Onderzoek gemeenschaps-voorzieningen

Per wijk of dorp brengen we de behoefte in kaart aan activiteiten, gebouw en beheer. Dit om toekomstbestendige gemeenschapsvoorzieningen te krijgen.

Onderzoek is in december 2023 afgerond. Rapportage volgt in januari 2024.

6

Onderzoek toekomstbestendige
werkvoorziening

Samen met onze samenwerkingspartner verkennen we op welke manier nog beter kan worden bijgedragen aan perspectief op economische zelfstandigheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het onderzoek is in oktober 2023 afgerond. Het college heeft besloten dat INTOS in de huidige vorm blijft bestaan en zich verder door ontwikkelt tot leerwerkbedrijf. De doorontwikkeling draagt bij om mensen te laten participeren.

7

Energiebeleid, warmte-
en klimaatadaptatie

Op basis van de duurzaamheidsvisie wordt in het energiebeleid concretere uitwerking gegeven aan de vraag hoe de visiedoelstellingen gehaald gaan worden.

Momenteel wordt het Genneps Energieprogramma ontwikkeld als pilot onder de Omgevingswet. Het energieprogramma is uiterlijk 2024 gereed en is een uitwerking van de doelstellingen uit de duurzaamheidsvisie.

7

Onderzoek afvalinzameling

Om de hoeveelheid afval te reduceren en het resterende afval beter te scheiden en effectief te verwerken tot nieuwe grondstoffen starten we een onderzoek naar onze afvalinzameling.

Het afvalonderzoek is in juli 2023 afgerond en in september aan de raad gepresenteerd met als speerpunten: 1) Toepassen financiële prikkel op aanbieden afval, 2) Optimaliseren milieustraat in combinatie met samenwerking kringloop en sociale werkvoorziening, 3) Toekomst bepalen inzameling papier.

8

Welstand

Als gevolg van de ingevoerde Omgevingswet zal onderzocht worden óf en zo ja hoe de welstandsnota aangepast moet worden.  

De welstandsnota uit het begin van deze eeuw is sterk verouderd, gefragmenteerd en ontoegankelijk voor onze inwoners. Daardoor is het niet meer geschikt om als beoordelingskader voor ruimtelijke ontwikkelingen te dienen. De per 1 januari 2024 ingevoerde Omgevingswet noopt tot integratie van het welstandsbeleid in het omgevingsplan. Een actueel (en gedragen) welstandsbeleid is daarvoor noodzakelijk.

8

Nota grondbeleid

Onder andere aanpassingen om meer flexibel in te kunnen spelen op de marktontwikkelingen.

In 2023 heeft de gemeenteraad de nieuwe nota grondbeleid vastgesteld. Met het nieuwe beleid kan beter ingespeeld worden op de veranderende (woning)markt. Daarnaast zorgt het nieuwe beleid ervoor dat we beter kunnen inspelen op de wensen van onze inwoners.

Deze pagina is gebouwd op 06/04/2024 08:37:15 met de export van 06/04/2024 08:29:25