Taakvelden

8.2 Grondexploitatie (niet bedrijventerreinen)

Taakveld 8.2 Grondexploitatie (niet bedrijventerreinen)

Portefeuillehouder:        J. van Hulsteijn
Beïnvloedbaarheid:         I. Volledig financieel en beleidsmatig te beïnvloeden, autonome taak.

Wat wilden we bereiken?

  • Onze grondexploitaties dragen actief bij aan de gewenste woningbouwprogrammering.

Wat zouden we er voor doen?

  • We geven -zo mogelijk versneld- uitvoering aan de bestaande woningbouwplannen in alle kernen, zoals het project Gennepermolen, de Draaischijf in Milsbeek, het kermisterrein in Heijen (Nieuwwijkstraat), het Hoenderpark in Ottersum en de Uitkomst in Ven-Zelderheide.
  • We zoeken actief naar passende nieuwe bouwlocaties en -mogelijkheden in alle kernen.
  • We willen toe naar een actiever grondbeleid. We gaan over de instrumenten beschikken om de woonvisie ook werkelijkheid te laten worden.
  • Om onze ambities op het gebied van (onder andere) wonen te helpen realiseren, roepen we een reserve ruimtelijke ontwikkelingen in het leven. Dit bevordert de slagkracht in het ruimtelijk domein.

Wat hebben we gerealiseerd?

  • Hogeweg: De beide laatste kavels in plan Hogeweg zijn verkocht. Het woonrijp maken wordt gefaseerd uitgevoerd.
    Draaischijf: Bij exploitatie De Draaischijf is de bouw gestart van de woonzorg appartementen. De zorgappartementen zijn inmiddels opgeleverd. De grondverkoop en start realisatie van sociale huurwoningen van Destion is eveneens gestart in 2023.
    Hoenderpark (geen gemeentelijke exploitatie): Het bestemmingsplan en bijbehorend wijzigingsplan zijn gereed. De woningen van fase 1 tot en met 3 zijn gerealiseerd. Voor fase 4 en 5 wordt een alternatief plan ontwikkeld. Dit bestemmingsplan is in december 2023 ter inzage gelegd.
    Heikant (geen gemeentelijke exploitatie): Voor plan de Heikant is in oktober 2023 een samenwerkingsovereenkomst aangegaan tussen de gemeente, de grondeigenaar en de ontwikkelaar. Het bestemmingsplan is op 14 december 2023 ter inzage gelegd.

Overige ontwikkellocaties (Uitkomst, Gennepermolen, Nieuwwijkstraat, Kalboerhof). Wij werken aan alle grondexploitaties om deze tot een succesvolle realisatie te brengen. Het realiseren van de juiste bestemmingsplannen kost veel tijd, ook in verband met bezwaar- en beroepsprocedures. Het verplaatsen en opruimen van bestaande functies en opstallen vergt veel inspanning.

  • In alle kernen zijn we actief op zoek naar passende woonlocaties om onze woningbouwambities waar te maken. Daartoe voeren we gesprekken met initiatiefnemers en ontwikkelaars. In Gennep o.a. voor winkelcentrum Duivenakker, in Heijen voor de Wethoudershof/ Kasteelstraat, in Ottersum voor de optimalisatie van het Hoenderpark, in Milsbeek voor meerdere locaties en in Ven-Zelderheide op minicamping de Niers.
  • De raad heeft op 6 februari 2023 als beleid vastgesteld : 'situationeel grondbeleid' voor Gennep. Dit beleid en de daarin opgenomen beslisboom wordt actief ingezet om de Woonvisie te realiseren.
  • De gevormde reserve ruimtelijke ontwikkelingen is volledig ingezet voor dit doel en wordt afgesloten. Als vervolg hierop zijn er in de exploitatiebegrotingen voor de jaren 2023-2025 extra middelen opgenomen onder het zogenaamde programma "bouwen in de kernen". Hiermee is extra slagkracht gecreëerd om ontwikkelingen in het ruimtelijk domein een impuls te geven. In 2023 is met deze middelen ten eerste de formatie op verschillende functies uitgebreid. Dit heeft onder andere geresulteerd in de versnelde ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst voor realisatie van de Heikant en het vaststellen van het bestemmingsplan van dit project, in ondertekening van de anterieure overeenkomsten voor fase 0 en 1 (in januari 2024) van woningbouwproject Clarenshof, in ter besluit vorming voorleggen van bestemmingsplan voor woningbouwproject Nieuwwijkstraat, in het tot uitvoering brengen van woningbouwproject Vallei van Milsbèk. Daarnaast hebben deze extra middelen geleid tot een kennisimpuls die we in 2023 hebben samengebracht in een taskforce Wonen waarin we een knelpuntenanalyse woningbouw hebben uitgevoerd, actief locatiestudies hebben uitgevoerd voor ‘straatje erbij-locaties’, locaties voor flexwoningen en reguliere woningbouwlocaties. De taskforce heeft ook een kennissessie met externen (woningcorporaties, makelaars, ontwikkelaars) over flexwoningen georganiseerd. Deze kennis wordt ingezet om de toepassing van flexwoningen in de gemeente Gennep verder te onderzoeken.
Deze pagina is gebouwd op 06/04/2024 08:37:15 met de export van 06/04/2024 08:29:25