Taakveld 5.7-2 Openbaar groen, natuurbeschermingPortefeuillehouder: P. Stevens |
---|
Wat wilden we bereiken?
- We willen ruimte voor groen en natuurontwikkeling.
Wat zouden we er voor doen?
- ▲ De komende jaren ontwikkelen we de Maasheggen, samen met de gemeenten Bergen en Mook en Middelaar. In 2023 onderzoeken we of we het gebied Ossenkamp-Leigraaf kunnen omvormen naar een Maasheggenlandschap.
- ▲ We zetten samen met scholen in op voorlichting en natuureducatie en de ontwikkeling van groenblauwe schoolpleinen. Waar mogelijk, bevorderen we het ontstaan van pluktuinen.
- ▲ We nemen deel aan ontwerpsessies en afstemming rondom de Kaderrichtlijn Water (KRW)-maatregelen van Rijkswaterstaat in onze gemeente en het project Lob van Gennep en hebben daarbij bijzondere aandacht voor het groencompensatieplan.
- ▲ We ondernemen verschillende acties om de biodiversiteit te vergroten. Dit doen we op basis van het groenbeleidsplan 2021-2031. Te denken valt aan het aanleggen van bloemrijke akkerranden (we verstrekken hiervoor gratis zaden) en meer en gevarieerder groen binnen fysiek ruimtelijke projecten.
- ▲ We planten méér bomen aan, volgens het gemeentelijk plan “Meer bomen in Gennep”. De ambitie is om jaarlijks 2.500 bomen te planten in de periode 2020-2027. Het kan gaan om bomen, houtwallen of singels binnen of buiten de bebouwde kom, bij particulieren of agrariërs, bij (bouw)projecten, op grond van de gemeente of van andere terreinbeherende instanties.
Wat hebben we gerealiseerd?
- We zijn gestart met ecologisch maaibeheer in mei 2023, met aanpassingen op kruispunten in het buitengebied en frequenter maaien op deze plekken.
- In samenwerking met Bergen en Mook en Middelaar is gewerkt aan voorbereidend onderzoek, vergunningaanvraag bij RWS, communicatie, en beheer met Natuurrijk Limburg. Een nieuwe projectleider is medio 2023 aangetrokken. Eerste stappen zijn gezet met het restaureren van bestaande Maasheggen; de aanplant van nieuwe heggen stagneert door vertraging in het vergunningentraject met RWS.
- De groenblauwe schoolpleinen bij basisscholen De Vonder en De Drie Vijvers zijn in 2023 voltooid en geopend. Klimaatlessen worden hierbij gegeven, waar leerlingen leren over klimaatverandering en aanpassingen voor hitte, droogte en regenwateroverschot.
- IVN Maas en Niers organiseerde educatieve bijeenkomsten, gesteund door de gemeente, waaronder de Natuurwerkdag voor leerlingen van het Elzendaalcollege en de boomfeestdag.
- Afstemming heeft plaatsgevonden over KRW-maatregelen van Rijkswaterstaat, maar dit heeft nog niet geleid tot concrete plannen vanuit het BGMM-Maasheggen-project.
- In juni 2023 is een informatieavond over de roeken georganiseerd, waar ervaringen zijn gedeeld en de presentatie over de Gennepse roekenkolonie op de website is te vinden.
- Het landschaps- en groencompensatieplan van de projectgroep Lob van Gennep is besproken, gericht op locaties in Mook en Middelaar en Gennep, ongeacht eigendom, voor groencompensatie. Dit loopt nog door in 2024.
- De Gennepse zaaigoed-actie was succesvol met 48 bestellingen voor ruim 3 hectare en 1500 zakjes bloemenzaad uitgedeeld via buurthuizen.
- In 2023 is gestart met de aanleg van geveltuinen en het vaststellen van een beleidsregel voor geveltuinen in het kader van Steenbreek. Het aantal geveltuinen staat nu op 4 en er liggen 11 aanmeldingen voor tuinen die nog aangelegd moeten worden.
- Gennep maakt deel uit van Nationaal Park de Maasduinen en doet mee aan het Interreg-project Grenzeloos Landschap voor lokale adaptatie aan klimaatverandering.
- Het maaibeheer en de werkwijze daarvan is toegelicht tijdens een fietsexcursie in juni 2023 aan de raad.
- In het plantseizoen 2022-2023 zijn 729 bonnen ingewisseld voor een boom, en eind 2023 is de bomenbonnenactie herhaald. Het totaal geplante bomenaantal staat nu op ruim 10.000.