Taakvelden

6.1 Samenkracht en burgerparticipatie

Taakveld 6.1 Samenkracht en burgerparticipatie

Portefeuillehouder:         F. Pubben
Beïnvloedbaarheid:          I. Volledig financieel en beleidsmatig te beïnvloeden, autonome taak.

Wat wilden we bereiken?

  • We willen de gemeenschapskracht van onze samenleving verder bevorderen. Hiermee vergroten we de leefbaarheid.

Wat zouden we er voor doen?

  • We ondersteunen de wijk- en dorpsraden om in iedere wijk en dorp actief en krachtig te zijn en open te staan voor anderen en hen ook actief te betrekken.
  • Gennep kent vele dorps- en wijkaccommodaties. Zowel de activiteiten als het gebouw en het beheer moeten aansluiten bij de behoeften van het dorp of de wijk. We gaan, voortbouwend op de in de raad vastgestelde beleidskaders accommodatie- en vastgoedbeleid, onderzoeken hoe dit inhoudelijk vorm moet krijgen. Dit onderzoek - voor alle gemeenschapsvoorzieningen - start in 2023 en vormt daarna de basis van toekomstbestendige gemeenschapsvoorzieningen.
  • Een van de agendapunten in de gesprekken met de dorps- en wijkraden is verkeer. Hiervoor maken we gebruik van de expertise van het overkoepelend orgaan "de Verkeerskoepel".  
  • Het meerjarenplan  dorpsondersteuners en wijkverbinders, voor de periode 2022-2025, voorziet in de mogelijkheid om per dorp of wijk een ondersteuner aan te stellen.  Voor Gennep-Centrum en Gennep-Oost willen we een wijkverbinder aanstellen, om ook daar een vertegenwoordigend orgaan tot stand te brengen.  De dorpsondersteuner of wijkverbinder werkt in opdracht van de wijk- of dorpsraad en richt zich op de realisatie van de beleidsdoelen van het OMO beleid.
  • We stellen een gebiedscoördinator aan in het kerndorp Heijen.  De gebiedscoördinator Heijen krijgt als opdracht om een constructieve samenwerking tussen gemeente en de gemeenschap van Heijen op het brede terrein van leefbaarheid te bevorderen.  
  • We blijven ons inzetten voor het voortbestaan van de Wensbus.

Wat hebben we gerealiseerd?

  • In Gennep Oost is in 2023 een wijkraad opgericht. Alle kernen en wijken hebben nu een dorps- of wijkraad. Het bestuur van de wijkraad Gennep Oost bestaat uit vijf inwoners. De focus voor 2023 was het oprichten van een rechtspersoon, het opstellen van een activiteitenplan en het aanstellen van een wijkverbinder.
  • Vereniging Kleine Kernen Limburg (VKKL) onderzoekt in onze opdracht de rol, positie en stand van zaken van de gemeenschapsaccommodaties. Het onderzoek is in 2023 afgerond en de rapportage is in januari 2024 opgeleverd.
  • De “verkeerskoepel” is een adviesorgaan bestaande uit vertegenwoordigers van alle dorps- en wijkraden. Na en periode van inactiviteit is dit adviesorgaan in 2023 weer opgestart. De “verkeerskoepel” geeft (on)gevraagd advies. Daarnaast wordt zij betrokken bij verkeersbeleid, -onderzoeken, belangrijke thema’s en de voortgang van de uitvoeringsprogramma’s.
  • De dorpsondersteuners en wijkverbinders spelen ook een belangrijke rol in de realisatie van de OMO doelstellingen en de daarmee samenhangende ontwikkeling van de leefbaarheid in de dorpen en wijken. In opdracht van dorps- of wijkraad werden met inwoners nieuwe initiatieven ontwikkeld die bijdragen aan leefbaarheid, zoals ontmoetingsactiviteiten, klussendienst en maatjesprojecten. De werving van een wijkverbinder voor Gennep-Oost is in samenwerking met de nieuw opgerichte wijkraad gestart.
  • Per 1 mei 2023 is een gebiedscoördinator aangesteld. Deze hield zich in eerste instantie bezig met (Haven) Heijen, Hejje Mojier en de Groes. In opdracht van de gemeente en Hejje Mojjer heeft Viduro in een interactief proces met de inwoners en organisaties in Heijen een concept leefbaarheidsplan opgesteld. Het leefbaarheidsplan is uitgewerkt naar concrete actiepunten als basis voor de samenwerking tussen gemeente en gemeenschap Heijen.
  • De Wensbus is als flexibele vervoersvoorziening belangrijk voor de leefbaarheid en zelfstandigheid van met name de kwetsbare inwoners. Naast bestemmingen binnen de gemeente Gennep wordt veel gereden op zogenaamde puntbestemmingen zoals het Maasziekenhuis.
  • Binnen de gemeente Gennep is een dekkend netwerk van AED's en geschoolde burgerhulpverleners. Verschillende AED's zijn vervangen door nieuwe AED's met verwarmde kasten en kinderelektrodes.
Deze pagina is gebouwd op 06/04/2024 08:37:15 met de export van 06/04/2024 08:29:25